Paški baškotin
Ljude koji su davno odselili s otoka Paga, najviše možete obradovati poklonivši im nešto što ih okusom i mirisom vraća u dane kada su živjeli na otoku. Jedan takav nepogrešiv poklon je baškotin – njihova najstarija slastica koja je naočigled jednostavna i tvrda, a tako prhka, mirisna i ukusna. Paški baškotin je prepečenac stvaran po posebnoj tajnoj i dobro čuvanoj recepturi sestara benediktinki koje se njegovom proizvodnjom bave više od 3 stoljeća. Baškotin je iznimno cijenjen kod Pažanina. On je bio dio njihovih obiteljskih slavlja kao i dio dijetne prehrane u danima bolesti. Stariji otočani još i danas gostima iskažu dobrodošlicu baškotinima i bijelom kavom. Zanimljivo je da se unatoč svim promjenama kojeg je donijelo novo vrijeme, paški baškotin i dalje priprema na izvoran način u kojem se sve radi ručno i u malim količinama. Možete ga kupiti samo u samostanu sv. Margarite u gradu Pagu i to ukoliko stignete prije nego li se sve proizvedeno za taj dan proda. Danas paški baškotin ima oznaku ''Izvorno Hrvatsko'' i ''Hrvatski otočni proizvod''. Postao je poznat diljem Hrvatske i izvan njenih granica pa ga nerijetko turiste kupuju i nose u svoje zemlje kao fini jestivi suvenir.